..................................................................................................................................................................................................................
..* Διαδικτυακή Εφημερίδα που γράφεται από τους αναγνώστες της * .... *με θέματα αποανάπτυξης * και εναλλακτικής οικονομίας....
....................................................................................................................................................................................................................

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε

**

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας».
.................Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Γιώργος Κασιμάτης στην Εξεταστική Επιτροπή: Μνημόνια και Σύνταγμα δε συμβαδίζουν

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ    

Από τους πρώτος που κατήγγειλαν την αντισυνταγματικότητα των δανειακών συμβάσεων, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης επανέλαβε τη θέση του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά πώς έφτασε η χώρα στα μνημόνια.
«Αυτά που μπορώ να καταθέσω εδώ είναι τα νομικά ζητήματα, δηλαδή οι παραβιάσεις», είπε, διευκρινίζοντας ότι μιλά για τις πράξεις εκείνες που έγιναν από την προπαρασκευή των δανειακών συμβάσεων μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε δε ότι «δεν είναι ο σκοπός μου να αναδείξω ενόχους αλλά πράξεις που παραβιάζουν κατάφωρα διατάξεις του συντάγματος και του διεθνούς δικαίου».

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει χωρίσει τις παραβιάσεις σε τρία βασικά κεφάλαια: 
1) Την προπαρασκευή των δανειακών συμβάσεων από την προεκλογική περίοδο του 2009 μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων. 
2) Το περιεχόμενο των συμβάσεων. 
3) Τις συνέπειες. Παρατήρησε, επίσης, ότι υπάρχει μια διαρκής παράλειψη ενημέρωσης των οργάνων του πολιτεύματος (λαός, Βουλή, Πρόεδρος της Δημοκρατίας), ενώ δεν παρέλειψε να πει πως «από ότι ξέρω και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήξεραν και πολλά».
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασε την άποψη ότι η παράταση και η συμφωνία της 25ης Φεβρουαρίου θα έπρεπε να περάσει πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο. Σε ερώτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασιμάτη, για τον αν η Βουλή καταργεί την εθνική κυριαρχία με την αποδοχή των μνημονίων, ο κ. Κασιμάτης απάντησε ότι η Βουλή πέρασε μόνο το δεύτερο μνημόνιο.
Συμπλήρωσε, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή θα επικυρώσει κάτι η Βουλή μπορεί να παραιτηθεί από τις αρμοδιότητες της. «Τα μνημόνια συνιστούν ρητή παραβίαση του Συντάγματος», τονίζοντας ότι οι περικοπές αποτελούν βαρύτατη παραβίαση, καθώς δεν επιτρέπονται οριζόντιες περικοπές σε νομοθετημένα δικαιώματα.

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου