..................................................................................................................................................................................................................
..* Διαδικτυακή Εφημερίδα που γράφεται από τους αναγνώστες της * .... *με θέματα αποανάπτυξης * και εναλλακτικής οικονομίας....
....................................................................................................................................................................................................................

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε

**

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας».
.................Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Έρευνα για τις τράπεζες: Οι πλούσιοι και οι πτωχοί

   (μέρος 3ο)   
 
Το πόρταλ του 105.5 στο Κόκκινο, www.stokokkino.gr σε συνεργασία με τον Παρατηρητή παρουσιάζει το 3ο μέρος της έρευνας για τις τράπεζες. Του Γ. Τριποταμιανου από τον paratiritis.gr


Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για την απόλυτη αντίθεση. Από την μία άνθρωποι να λιμοκτονούν εξαιτίας των παιγνιδιών των τραπεζών και από την άλλη κάποιοι ελάχιστοι να κερδίσουν εκατομμύρια…

Από το 2008, οι άνθρωποι σε πολλές φτωχές χώρες του πλανήτη, πέθαιναν από την πείνα, αφού οι τιμές των τροφίμων είχαν εκτιναχθεί στα ύψη . Οι φτωχοί σε όλο τον κόσμο δαπανούν το 70% του πενιχρού εισοδήματός τους στην αγορά τροφίμων.
Και τότε έσκασε η βόμβα: Σε έρευνά της η Όξφαμ το 2013 διατείνεται ότι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, όπως η Deutsche Bank ή ασφαλιστικοί κολοσσοί όπως η Allianz, συμπράττουν σε ένα αθέμιτο παιχνίδι αυξομείωσης των τιμών τροφίμων. Τράπεζες, επενδυτικοί οργανισμοί, αλλά και πολλά από τα λεγόμενα hedge funds, μετέχουν σε ένα είδος στοιχήματος σχετικά με την εξέλιξη του ύψους των τιμών συγκεκριμένων διατροφικών ειδών.
Πρόκειται για μία αδιαφανή διαδικασία, η οποία οδηγεί στην εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ταμεία τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Όξφαμ, περίπου 11 δισ. ευρώ επενδύονται κάθε χρόνο σε στοιχήματα σχετικά με τις τιμές των τροφίμων στη γερμανική αγορά. Από αυτά 6.2 δισ., φέρεται να προέρχονται από την Allianz. 
Αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες μικρές αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στην χρεωκοπία για να επωφεληθούν κάποιοι.Για παράδειγμα για «στραγγαλισμό» επιχειρήσεων, προκειμένου να «βάλει στο χέρι» τα περιουσιακά τους στοιχεία κατηγορήθηκε η Royal Bank of Scotland. Την έρευνα παρήγγειλε η ίδια η τράπεζα, για τον τρόπο που αντιμετώπιζε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα περιλαμβάνει καταγγελίες ότι η RBS εξωθούσε επιχειρήσεις στη χρεοκοπία, τις μετέφερε στο ειδικό ταμείο εκκαθάρισης και αποκτούσε σε χαμηλές τιμές τα περιουσιακά τους στοιχεία. Τις καταγγελίες, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν χαρακτήρισε «σοκαριστικές. Σημειώνεται ότι η RBS βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, μετά από πακέτο διάσωσης.
Οι μοναδικοί που δεν φαίνεται να ανησυχούν για όλα αυτά, είναι τα αφεντικά. Το 2013 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφάιλ εισέπραξε το ποσό των 23 εκατομ. δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και οι Financial Times επικαλούμενες έγγραφα που επέδωσε το Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Το εισόδημα του Μπλανκφάιλ ανέβηκε κατά 10% σε σχέση με το 2012. Κατά μέσον όρο ένας τραπεζίτης της Goldman Sachs κέρδισε 383.400 δολάρια πέρυσι.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο βασικός μισθός του Μπλανκφάιλ παρέμεινε στάσιμος, αλλά προστέθηκε ένα πακέτο μετοχών σημερινής αξίας 14,7 εκατομ. δολαρίων και άλλα 6,3 δις δολάρια σε ρευστό. Έτσι ο Μπλανκφάιλ κερδίζει με ετήσιο εισόδημα 23 εκατομ. δολαρίων περισσότερα από τον ομόλογό του στην JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντιμόν, ο οποίος εισέπραξε πέρυσι 20 εκατομ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 74% από το 2012. Αλλά δεν ήταν οι μοναδικοί. Η διοίκηση της HSBC αντάμειψε τον εαυτό της με αμοιβή, το 2012. €5,3 εκατομμύρια για το διευθύνοντα σύμβουλο Stuart Gulliver και €3,7 εκατομμύρια για κάθε ένα από τα 16 υψηλόβαθμα στελέχη της.Συναλλαγές που παραβιάζουν συστηματικά το αμερικανικό εμπάργκο 
σε βάρος Ιράν, Σουδάν και Κούβας

Στην BNP Paribas επιβλήθηκε πρόστιμο από τις αμερικάνικες αρχές, ύψους 8,9 δις. δολαρίων. Προηγήθηκαν παρεμβάσεις της γαλλικής κυβέρνησης προς τις αρχές, να μην επιβάλουν εξαντλητική ποινή στη BNP Paribas. Η έρευνα των αμερικανικών αρχών έδειξε, ότι η BNP Paribas «καμουφλάρισε» συναλλαγές ύψους $100 δισεκατομμυρίων, για να μην εντοπιστούν από το σύστημα των ΗΠΑ. Ο φάκελος «BNP Paribas» μπορεί να έκλεισε για τις αμερικανικές αρχές, αλλά έχουν ανοίξει άλλοι. Οι γαλλικές Credit Agricole και Societe Generale, η γερμανική Deutsche Bank και το υποκατάστημα Banamex της Citigroup στο Μεξικό, μπαίνουν στο στόχαστρο για τις ίδιες κατηγορίες: παραβίαση εμπάργκο και ξέπλυμα χρήματος.

Παιγνίδια με την αγορά ενέργειας
Το 2013, πρόστιμο ύψους 453 εκατ. δολαρίων επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στην Barclays, κατηγορώντας τη για χειραγώγηση των αγορών ενέργειας στην Καλιφόρνια και άλλες αμερικανικές πολιτείες, κατά το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2008. Η Barclays και τέσσερις χρηματιστές της καλούνται επίσης να πληρώσουν 34,9 εκατ. δολάρια σε προγράμματα ενεργειακής στήριξης νοικοκυριών, με χαμηλό εισόδημα στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον.
Διευκολύνσεις …πλυντηρίου
Το 2012, ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ευρώπης, η HSBC, πλήρωσε πρόστιμα €1,5 δισεκατομμύρια για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Τον Ιούλιο 2011, έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας απέδιδε στην HSBC «σοβαρές ελλείψεις» στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα στελέχη της τράπεζας ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη. Λίγες μέρες μετά, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης τους κατηγόρησε πως άφησαν το σύστημα ευάλωτο σε τρομοκράτες, εμπόρους όπλων και ναρκωτικών και διεφθαρμένα καθεστώτα. Μεταξύ άλλων, η HSBC κατηγορήθηκε για μυστικές συναλλαγές με το Ιράν ύψους 12 δισ., ενώ η μεξικανική θυγατρική της μεταβίβασε 5 δισ. μεταξύ 2007 και 2008 που αποδίδονται σε καρτέλ ναρκωτικών. Η Standard Chartered φέρεται να έχει αποκρύψει επί μία δεκαετία, συναλλαγές 192 δισεκατομμυρίων ευρώ με το Ιράν, τη Λιβύη, το Σουδάν και τη Βιρμανία.

Η Espirito Santo

Αλλά και στον προβληματικό Νότο, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η Πορτογαλία του Μνημονίου ήλθε αντιμέτωπη με το σκάνδαλο της Banco Espírito Santo. Η τράπεζα Espirito Santo βρισκόταν υπό τον έλεγχο της ομώνυμης οικογένειας από την ίδρυσή της, πριν 145 χρόνια, μέχρι ένα μήνα πριν. Η κατάρρευση της Banco Espirito Santo τον Οκτώβριο, θεωρείται το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στα χρονικά της Πορτογαλίας. Το πιστωτικό ίδρυμα, με παράδοση εκατό ετών στην οικονομική ζωή της χώρας, διαχωρίστηκε τελικά σε δύο διαφορετικές τράπεζες: μία «καλή τράπεζα», η οποία ιδιωτικοποιήθηκε και μία «κακή τράπεζα», στην οποία συμμετείχαν υποχρεωτικά όλοι οι έως τότε μέτοχοι.
Ποιος ήταν υπεύθυνος για την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού; Πολλοί πιστεύουν ότι οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν στο έργο τους, αν μη τι άλλο, σε ένα κρίσιμο σημείο: στο ότι, αν και τα προβλήματα της τράπεζας ήταν ήδη γνωστά από τις αρχές του 2014, της είχε επιτραπεί μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μόλις επτά εβδομάδες πριν από την τελική κατάρρευση. Υπάρχουν καταγγελίες ότι η υπουργός Οικονομικών, είχε ενημερώσει συγκεκριμένους μεγαλοκαταθέτες για την επικείμενη κρατικοποίηση, με αποτέλεσμα εκείνοι να αποσύρουν εγκαίρως τις καταθέσεις τους- σε αντίθεση με τους μικροεπενδυτές, που υπέστησαν οικονομική καταστροφή.

Η Τράπεζα του Βατικανού
Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Το καλοκαίρι του 2013 υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο διοικητής και ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας του Βατικανού. Ο λόγος για τους Πάολο Τσιπριάνι και Μάσιμο Τούλι, αντίστοιχα, που αποχώρησαν «για το καλύτερο συμφέρον του ιδρύματος και της Αγιότητάς του», όπως ανακοίνωσε η Αγία Έδρα.
Οι παραιτήσεις ακολούθησαν τη σύλληψη, ενός από τους λογιστές των οικονομικών υπηρεσιών του Βατικανού..Η σύλληψή του έχει προκαλέσει σοβαρές σκιές, ότι η Τράπεζα του Βατικανού λειτουργούσε ως φορολογικός παράδεισος για οφ σόρ εταιρίες. Όλα ξεκίνησαν μετά τις αποκαλύψεις ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας και του καθολικού κλήρου, χρησιμοποιούσαν τους λογαριασμούς τους για να «ξεπλένουν» χρήματα για τρίτους.
Και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου