..................................................................................................................................................................................................................
..* Διαδικτυακή Εφημερίδα που γράφεται από τους αναγνώστες της * .... *με θέματα αποανάπτυξης * και εναλλακτικής οικονομίας....
....................................................................................................................................................................................................................

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε

**

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας».
.................Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Χιονιάς και αποκτήνωση

ΑΠΟΨΗ / ΑΝΑΛΥΣΗ
by ThePressProject


Δυστυχώς δεν είναι κυβέρνηση γελοίων, ούτε κράτος ανίκανων. Δυστυχώς είναι κυβέρνηση υποκριτών και κράτος τελειωμένων. Αποκτηνωμένων από τον καταναλωτικό καπιταλισμό, που κατακρεουργούν αδίστακτα στον βωμό του ευρώ τα πάντα, από το φυσικό κεφάλαιο και τους πόρους της πατρίδας τους μέχρι μια χούφτα μετανάστες και πρόσφυγες, που έφτασαν εδώ και ζήτησαν καταφύγιο στη δύσκολή τους ώρα.του Γιάννη Μακριδάκη

Πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες σημαίνει φυσικά 5 άτομα για κάθε 1.000 ιθαγενείς. Παρόλα αυτά κραυγάζουν οι αποκτηνωμένοι πως έχουμε γεμίσει αλλοδαπούς και οι υποκριτές πως κάνουν ό,τι μπορούν για να τους φιλοξενούν υπό συνθήκες ανθρώπινες αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό για όλους. Τα εκατομμύρια των ευρώ που ήρθαν, και έρχονται ακόμη, από την Ευρώπη για τον σκοπό αυτό τα λυμαίνονται οι ίδιοι που φωνάζουν να διώξουνε τους πρόσφυγες και οι ίδιοι που ψεύδονται πως κάνουνε ό,τι μπορούν για την αξιοπρεπή και ασφαλή φιλοξενία αυτών. Την ίδια ώρα άνθρωποι ζουν μες στον πάγο, σκεπασμένοι με χιόνι στην ύπαιθρο, λόγω της αποκτήνωσης των κοινωνιών και της υποκρισίας των κυβερνώντων. Επίσης παιδιά μένουν χωρίς σχολείο λόγω των ρατσιστών που θέτουν θέματα υγείας των αποστειρωμένων τέκνων τους, την ίδια ώρα που και ο πιο ηλίθιος καταλαβαίνει ότι αν υπάρχει παιδί ανεμβολίαστο, αυτό είναι που κινδυνεύει και όχι τα εμβολιασμένα. Αντιδρούν λοιπόν δραστήριοι κρετίνοι να μην πάνε τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο, να μην συναναστραφούν με τα δικά τους παιδιά, να μην κοινωνικοποιηθούν, να παραμείνουν αποκλεισμένα, να ζήσουν στο περιθώριο, να γκετοποιηθούν, να γεννηθεί μέσα τους ο τρομοκράτης που θα σφάξει, θα σκοτώσει, θα λιώσει σε λίγα χρόνια την κοινωνία αυτή που τα άφησε στην άκρη της. Μετά θα τους ρίξουν και την ευθύνη, θα μιλάνε για αδίστακτους μακελάρηδες, αλλά θα είναι ακόμη τότε τόση η ηλιθιότητά τους, που δεν θα μπορούν να διανοηθούν καν ότι τους δημιούργησαν οι ίδιοι και οι ρατσιστικές, αδίστακτες, αναξιοπρεπείς, παραδομένες στη χυδαιότητα του χρήματος προσωπικότητες και κοινωνίες τους.
Στη Χίο, κύριε Μουζάλα και λοιποί όμοιοι σου, την ώρα που στη Σούδα αφήνετε τους ανθρώπους στο έλεος του χιονιά και την ώρα που υποστηρίζετε κλειστά κέντρα κράτησης, όταν πριν γίνετε κυβέρνηση τα καταγγέλατε πολιτικά, την ώρα που αφήνετε ακροδεξιά στοιχεία να δρουν ανενόχλητα και με την ανικανότητά σας δίνετε πολιτική οντότητα και λόγο ύπαρξης σε συγκαλυμμένους φασίστες και αδαή ανθρωπάκια που σχηματίζουν επιτροπές αγώνα για να διώξουν τους πρόσφυγες από το νησί, στη Χίο κύριοι που κάποτε πριν από έναν αιώνα υποδέχτηκε και φιλοξένησε με την ίδια χυδαία ρατσιστική διάθεση της κοινωνικής πλειονότητας, αλλά με πολύ περισσότερη επιτυχία ως προς την κρατική παρέμβαση τόσους πρόσφυγες από την απέναντι ακτή, όσους σήμερα "φιλοξενεί" ολόκληρη η χώρα, 40.000 μικρασιάτες, που τους αποκαλούσαν μιάσματα οι ντόπιοι, και υποστήριζαν πως φέρανε μαζί τους την πορνεία και τη φυλλοξήρα στα αμπέλια, στη Χίο κύριοι αποκτηνωμένοι τσαρλατάνοι της κυβέρνησης και του κοινωνικού συρμού υπάρχουν άνθρωποι που αυτή τη στιγμή δίνουν στέγη, ζεστασιά, ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση σε προσφυγικές οικογένειες, και άνθρωποι που βλέποντας το παράδειγμα των άλλων αλλά και μη αντέχοντας η συνείδησή τους να παραμένουν αδρανείς μπροστά στο δράμα των ανθρώπων μες στα χιόνια, ανοίγουν τα κλειστά τους σπίτια και τα προσφέρουν δωρεάν για στέγαση αυτών. 
Σε όλα τα μέρη που "φιλοξενούν" καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών υπάρχουν ολόγυρα ακόμη άνθρωποι, δεν είναι όλοι αποκτηνωμένοι σαν εσάς κύριοι Μουζάλες. Σε όλα τα μέρη υπάρχουν κλειστά σπίτια, τα περισσότερα σπίτια για την ακρίβεια είναι πια κενά. Δεν χρειάζονται ούτε ανοιχτές, ούτε κλειστές δομές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, που με την ύπαρξή τους και μόνο γκετοποιούν τους αλλοδαπούς και προξενούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Οργάνωση χρειάζεται της υπάρχουσας προσφοράς και πολιτική βούληση παροχής κινήτρων για να έρθει κι άλλη προσφορά σπιτιών στο άμεσο μέλλον, επίσης οργανωμένη αναζήτηση πόρτα - πόρτα εστιών, με στόχο τον διαμοιρασμό των προσφύγων στις κοινωνίες και την ένταξή τους σ' αυτές, την επικοινωνία ανθρώπων με ανθρώπους. Λίγες χιλιάδες άνθρωποι για όλη την Ελλάδα, δεν είναι πια και πρόκληση αντιμετώπισης πυρηνικής καταστροφής. Αν ήσασταν ανίκανοι, θα τα είχατε καταφέρει. Είστε όμως αποκτηνωμένοι.
Τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών έχουν ενεργοποιηθεί ήδη προς την κατεύθυνση αυτή και οι άνθρωποι που τα ενσαρκώνουν, οργανώνονται και βρίσκουν τις άκρες, οικονομικές και άλλες, οι ίδιοι, συλλογικά και με πρόταγμα την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Δεν μπορούν όμως παρ' όλη την προσφορά και την ενεργή συνεχή δράση τους ούτε να τους φιλοξενήσουν όλους, ούτε όμως να ανεχτούν άλλο την ύπαρξη ανθρώπων που διαβιούν στο χιόνι και στον πάγο, αλλά και την υποκριτική ή την αποκτηνωμένη φάτσα σας ως νεοελληνική πολιτεία και κοινωνία. Ανοίξτε κενές οικίες στις πόλεις και στα χωριά, δώστε κίνητρα στους ιδιοκτήτες, βρείτε άκρη και διαμοιράστε τον κόσμο. Για να σωθούν όλοι. Οι πρόσφυγες τώρα και οι κοινωνίες στο μέλλον. 

_________________

Το Κάστρο Καρύταινας, υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας

Καρύταινα, Δήμος Μεγαλόπολης, Νομός Αρκαδίας ,Πελοπόννησος
Τοποθεσία:
Καρύταινα, Αρκαδία
Περιφέρεια > Νομός: 
Πελοπόννησος
Ν.Αρκαδίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μεγαλόπολης
• Καρύταινα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 582 m
(Σχετικό ϋψος ≈150 m)

Χρόνος Κατασκευής Προέλευση
13ος αιών
ΦΡΑΓΚΙΚΟ

Τύπος Κάστρου Κατάσταση
Κάστρο
Οχι Καλη

Το κάστρο της Καρύταινας, βρίσκεται στα νότια του χωριού πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο.
Η θέα από το κάστρο προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης είναι καταπληκτική.

Ιστορία
Υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.
Χτίστηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, στα μέσα του 13ου αιώνα (μάλλον το 1245) από τον ξακουστό Γάλλο ιππότη Γοδεφρείδο ντε Μπρυγέρ(Geoffroy de Briel), βαρώνο της Καρύταινας. Ο ντε Μπρυγιέρ, γεννημένος στην Ελλάδα, είναι από τις πρωταγωνιστικές φυσιογνωμίες στο Χρονικόν του Μορέως. Κληρονόμησε την Καρύταινα από τον πατέρα του Ούγκο που στη μοιρασιά της Πελοποννήσου από τους Φράγκους, το 1209, πήρε μία από τις 12 βαρωνίες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.
Υπάρχουν πάντως σοβαρές ενδείξεις ότι στη θέση προϋπήρχε βυζαντινό και ίσως και αρχαίο κάστρο.
To 1324, ο φρούραρχος του κάστρου δωροδοκήθηκε από τον ΒυζαντινόΕπίτροπο Μορέως Ανδρόνικο Ασάν Παλαιολόγο (τον «Ασάνη») και η Καρύταινα κατελήφθη από τους Βυζαντινούς. Ο Ανδρόνικος ήταν ανιψιός του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ και άρχοντας του Μυστρά μεταξύ 1316 και 1322 (πριν ο Μυστράς αναβαθμιστεί σε Δεσποτάτο) και ήταν αυτός που ανέκτησε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1318 είχε αποκτήσει με παρόμοιο τρόπο και το κάστρο τη Άκοβας που το αγόρασε από τους Καταλανούς.
Το 1460, το κάστρο το κατέλαβαν οι Τούρκοι χωρίς αντίσταση.
Η Καρύταινα συνέχισε να είναι σπουδαίο κάστρο και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς ήταν κέντρο κιζά (διοκητικής περιφέρειας).
Για ένα σύντομο διάστημα, κατά τη Β’ Ενετοκρατία στην Πελοπόννησο, μεταξύ 1687 και 1715, το κάστρο κατείχαν οι Ενετοί.
Το 1821 ήταν από τα πρώτα κάστρα που απελευθερώθηκαν και αφού είχε προηγηθεί η πρώτη νίκη των Ελλήνων Επαναστατών, υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στη μάχη της Καρύταινας (27 Μαρτίου 1821). Αυτή η πρώτη ιστορική νίκη είναι και ο λόγος που η Καρύταινα απεικονιζόταν μαζί με τον Κολοκοτρώνη στα παλιά πεντοχίλιαρα.
To 1826 o Γέρος του Μωριά θα οχυρώσει και πάλι το κάστρο, για να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο στη διάρκεια των επιχειρήσεών του κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού. Στα ριζά του κάστρου, κοντά στην Παναγιά, έφτιαξε και το σπίτι του. Ο Ιμπραήμ επεχείρησε να καταλάβει το κάστρο, χωρίς όμως επιτυχία.

Το Κάστρο στην Τέχνη και στο Λόγο
H ίδρυση της Καρύταινας στο Χρονικόν του Μορέως:
Ἀπαύτου ἐδόθησαν ὁμοίως τοῦ μισὶρ Οὕγκου ἐκείνου
ντὲ Μπρίερες ἦτον τὸ ἐπίκλην του εἰς τῶν Σκορτῶν τὸν δρόγγον·
εἰκοσιδύο καβαλλαρίων τὰ φίε τὸν ἐδῶκαν.
Τὸ παραλάβει τὲς προνοῖες ἔχτισε κάστρο ἐκεῖσε,
Καρύταιναν τ᾿ ὠνόμασαν, οὕτως τὸ λέγουν πάλε.

Πηγές
photos from the interior of the castle: Nikos Karatouliotis
Βίντεο του χρήστη haanity με τίτλο Καρύταινα | Karytaina DJI Phantom 3 Drone Greece

Νικόλας Καββαδίας - Γεννημένος στις 11 Γενάρη 1910

Despina Efstathiadou προς ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ - Nikos (Kolias) Kavvadias
Βαμμένη. Να σε φέγγει φως αρρωστημένο.
Διψάς χρυσάφι. Πάρε, ψάξε, μέτρα.
Εδώ κοντά σου χρόνια ασάλευτος να μένω
ως να μου γίνεις, Μοίρα, Θάνατος και Πέτρα

Νικόλας Καββαδίας
Γεννημένος στις 11 Γενάρη 1910