..................................................................................................................................................................................................................
..* Διαδικτυακή Εφημερίδα που γράφεται από τους αναγνώστες της * .... *με θέματα αποανάπτυξης * και εναλλακτικής οικονομίας....
....................................................................................................................................................................................................................

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε

**

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας».
.................Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ VS ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

   ΚΟΙΝΩΝΙΑ   

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκονται περισσότεροι από 3 στους 10 Έλληνες.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις το 2014, η οποία παρουσιάσθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλες, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών-μελών, όπου το υψηλό ποσοστό του πληθυσμού το οποίο βρισκόταν στα όρια της φτώχειας το 2008 (28,1%) αυξήθηκε επικίνδυνα, κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε 35,7% το 2013. Αντίστοιχα, παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη χρήση βασικών αγαθών, από 11,2% το 2008, σε 20,3% το 2013.

Η μακροχρόνια ανεργία αυξήθηκε από 3,7% το 2008, σε 18,6% το 2013 και το ποσοστό απασχόλησης στον οικονομικά ενεργά πληθυσμό (25-64 ετών) μειώθηκε την ίδια περίοδο από 61,9% σε 49,3%.
Το ίδιο φαινόμενο, σχετικά με την ανεργία, παρουσιάσθηκε και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Λιθουανία και η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Ελλάδα καταλαμβάνει, μαζί με την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ουγγαρία την πρώτη θέση σε επίπεδο φτώχειας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι χώρες που αποδείχθηκαν περισσότερο ανθεκτικές στην οικονομική κρίση, εμφανίζονται να είναι οι χώρες που παρείχαν υψηλής ποιότητας απασχόληση και αποτελεσματική κοινωνική προστασία, επενδύοντας στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα όμως, είναι πρώτη και στις κοινωνικές ανισότητες, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 20% των πλουσιότερων Ελλήνων, έχει 6,6 φορές υψηλότερο εισόδημα από το 20% των φτωχότερων συμπολιτών τους.
Ενδεικτικό είναι, ότι το ποσοστό της ανισότητας παρέμεινε αμετάβλητο το 2013 και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μαζί με αυτό της Βουλγαρίας. Ακολουθεί με χάσμα φτωχών και πλουσίων 6,3% η Λετονία και η Ισπανία, ενώ στην Νορβηγία η κοινωνική ανισότητα είναι μόνο 3,3%.
Σύμφωνα πάλι με την ΕΛΣΤΑΤ, ανισότητες παρουσιάζονται και στα καταναλωτικά πρότυπα, μέσα στην Ευρωπαική οικογένεια.
Στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, το σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής. Στη Γερμανία και τη Νορβηγία καταγράφονται ως υψηλότερες οι δαπάνες, αυτές αφορούν τη στέγαση, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο οι δαπάνες για μεταφορές.
Σύμφωνα με άλλη έκθεση που δημοσίευσε η Unicef το φθινόπωρο του 2014, η παιδική φτώχεια έχει αυξηθεί σε 23 από τις 41 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, από το 2008. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία έρχεται πρώτη, (με ποσοστό 40,5% από 23% το 2008),μαζί με την Ισλανδία, καταγράφοντας μία ακόμη αρνητικό πρωτιά. Έπονται η Λετονία (μαζί με την Ισπανία, με ποσοστά πάνω από 36%), η Κροατία και η Ιρλανδία.
Περισσότερα από 686.000 παιδιά ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο τα νοικοκυριά που είναι τρίτεκνα ή πολύτεκνα, ενώ περίπου 100.000 παιδιά στη χώρας μας εγκαταλείπουν το σχολείο για να εργαστούν.
Όσο περισσότερο διάστημα παραμένουν αυτά τα παιδιά παγιδευμένα στον κύκλο της φτώχειας τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποδράσουν, με αποτέλεσμα μία ολόκληρη γενιά να παγιδεύεται στη διά βίου στέρηση υλικών αγαθών, αλλά και προοπτικών.
Τρεις διαφορετικές εκθέσεις, στις οποίες αναφέρεται το παρόν άρθρο και πολλές άλλες που δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας, εκθέτουν τις παθογένειες του οικοδομήματος που λέγεται Ευρωπαική Ένωση.
Η λίστες της φτώχειας, των ανισοτήτων σε αντιπαραβολή με τις λίστες Λαγκάρντ, Siemens και γενικότερα τις λίστες της διαπλοκής, καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα μέσα στην Ευρωπαική Ένωση, είναι η αδυναμία να ασκηθούν διορθωτικά μέτρα και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Η αδυναμία εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, να σχεδιαστούν ουσιαστικοί τρόποι καταπολέμησης των αδικιών, πέρα από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς που επιβάλλονται στο αποτέλεσμα που παράγουν.
Ακόμη και εάν μιλήσουμε όμως με όρους διαχειριστικής λογικής, υπάρχει πάντα λόγος να μπαίνει κανείς στις αιτίες του προβλήματος, προκειμένου να αλλάζει την ιδεολογία που βρίσκεται πίσω από αυτό. Και αυτό αποτελεί αρχή για την τεχνοκρατική προσεγγιστική, που πρωτίστως οφείλει να κινείται από και προς το ανθρώπινο κεφάλαιο. Οποιεσδήποτε άλλες τεχνοκρατικές αναλύσεις υποκινούνται από άλλου είδους κεφάλαια, πολιτικά ή οικονομικά, απέχουν πολύ ακόμη και από τις ίδιες τις επιστήμες που τις επινόησαν.
Διότι η χειριστική επιστήμη δεν αποτελεί καν επιστήμη…
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης λοιπόν και η εμμονή σε μεθόδους που δεν εξυπηρετούν στην διεξοδική λύση των διακριτών πλέον προβλημάτων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνιστούν δυστυχώς στην χειραγώγηση της Δημοκρατίας από μια ομάδα ηλιθίων και των παραγώγων τους, που θα οδηγήσει μοιραία στην αποσύνθεση του οικοδομήματος.
Οι λίστες μεταρρυθμίσεων, που εκφράζουν τους παραπάνω και στόχο έχουν να επιτύχουν ένα προσωρινό οικονομικό λίφτινγκ, που καμία σχέση δεν έχει με την ανάπλαση των κατεστραμμένων κοινωνικών ιστών, της όποιας χώρας συγκαταλέγεται σε αυτή την οικογένεια, αποτελούν άχρηστα χαρτιά που ο λαοί θα τα χρησιμοποιήσουν απλά ως σκουπιδόχαρτα…
Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αντιστοιχούν στις προτεραιότητες που επιβάλλουν οι παθογένειες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αποκατάσταση τους, καθώς και να εξασφαλίζουν τη σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών και όχι την απόκλιση. Απαιτείται δε να γίνονται ομόφωνα αποδεκτές, καθώς βασίζονται σε αντικειμενικές συνθήκες τεκμηρίωσης.
Μόνο έτσι, μπορούν να χαίρουν το σεβασμό των κοινωνιών και των Κυβερνήσεων τους. Αλλιώς κινδυνεύουν να κατοχυρωθούν ιστορικά, ως πατέντες μιας ανθρωποφοβικής πολιτικής, που γκετοποιεί το ίδιο τον άνθρωπο…

~~~~~~~~~~~~~~~

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ
Συγγραφέας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑΗ Παναγιώτα Μπλέτα γεννήθηκε στην Λακωνία ενώ μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη: 
ΜΒΑ - Μεταπτυχιακός τίτλος στη Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων, New York Institute of Technology BSc Marketing-Management - Πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing, City University of New York
Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο χώρο της Τοπικής αυτοδιοίκησης όπου και διακρίθηκε:
Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου - Πρόεδρος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Πολιτισμού και...

_______________
Πηγή άρθρου: http://new-deal.gr/

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Σάββατο 21 Μάρτη: Κινητοποιήσεις στην Αθήνα για την παγκόσμια ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού

   Κινήματα    


Σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη βουλή καλούν αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και προσφυγικές οργανώσεις στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την παγκόσμια μέσα δράσης κατά του ρατσισμού. Σε συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 2 καλεί η ΚΕΕΡΦΑ, ενώ θα υπάρξει και αντιρατσιστική συναυλία στις 4 στο Σύνταγμα.

Με συνθήματα «Δικαιοσύνη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες» και «Αξιοπρεπής ζωή για όλους και όλες» αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και προσφυγικές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος και μετά πορεία στη Βουλή.


Στη συγκέντρωση στην πλατεία συμμετέχουν καλλιτεχνικά σχήματα 2ης γενιάς μεταναστών, μουσικά και χορευτικά γκρουπ από: τις Φιλιππίνες (Ένωση Φιλιππινέζων μεταναστών KASAPI), το Αφγανιστάν (Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας), το Κουρδιστάν (Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν), η θεατρική ομάδα Back Pack TOY Bo & η Ομάδα κρουστών του ΕΜΠ.


Σε συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 2μμ καλει η ΚΕΕΡΦΑ και θα ακολουθήσει συναυλία στο Σύνταγμα στις 4 μμ με την συμμετοχή των εξής καλλιτεχνών: Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σπύρο Γραμμένο, Στάθη Δρογώση, Αλέξη Kαλοφωλιά, Ιllegal operation, Mistah Rude+Tiny Jackal,Radio Sol,Jerome Kaluta, Muchatrela, Αδέσποτες σκύλες, 307 Jam Squad.


Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά που στις 21 Μάρτη συμμετέχει στην αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή στις 12:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος θα συνεχίσει προς τα γραφεία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής με σημείο ανασύνταξης στις 16:00 στα Προπύλαια.

Κάλεσμα της Ανοιχτής Πόλης στην αντιρατσιστική συγκέντρωση του Σαββάτου 21/3:

Το Σάββατο 21 Μάρτη, παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, σε πολλές χώρες διεθνώς, και στην Ελλάδα, κινητοποιούμαστε ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.
Δεκάδες αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις, κινήσεις δικαιωμάτων, σωματεία εργαζομένων και κινηματικές συλλογικότητες, καλούμε σε μια μεγάλη συγκέντρωση αντίστασης και αλληλεγγύης για Δικαιοσύνη στους μετανάστες και τους Πρόσφυγες, αξιοπρεπή ζωή για όλους και όλες. Με χάπενινγκ, μουσική, χορό και κρουστά, μεταναστών και προσφύγων και γκρουπ 2ης γενιάς από τις Φιλιππίνες, την Αφρική, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν.
Μπορούμε να ενώσουμε τη φωνή μας για να διεκδικήσουμε μαζί, όλα αυτά που έκλεψαν σε όλους μαζί και στον καθένα μας ξεχωριστά στα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων και της λιτότητας.
Ζητάμε δικαιοσύνη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και μια ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία για όλους και όλες. 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι να μη χρειάζεται παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι παγκόσμιες μέρες είναι για να ξεχνάς χρόνια ζητήματα. Όπως επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, το Σάββατο 21 Μάρτη, δεν είναι παρά μία ακόμα υπενθύμιση ενός προβλήματος που διαρκεί όλο το χρόνο.
Ενός προβλήματος, που δεν θα επιλυθεί αυτόματα από την κυβέρνηση, ούτε θα λυθεί από την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Θα λυθεί όταν όλοι και όλες εμείς, σταθούμε στο πλάι των μεταναστών και διεκδικήσουμε την ελευθερία, την ισότητα και την ορατότητά τους.
Στους καιρούς, που οι αποφάσεις τις κυβέρνησης για κλείσιμο των κέντρων κράτησης υλοποιούνται σταδιακά, οι δικές μας αξίες παραμένουν σταθερές: Κλείσιμο όλων των στρατοπέδων, κατάργηση της FRONTEX και εκκίνηση διαδικασιών για μία ευρεία νομιμοποίηση.
Εξάλλου, το να είσαι κατά του ρατσισμού, σημαίνει να αγωνίζεσαι καθημερινά, μέχρι και αυτή η παγκόσμια μέρα να χάσει το νόημά της.

Σάββατο 21 Μάρτη για ακόμη μία φορά ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Όλοι και όλες στις 12:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος ! Συμμετέχουμε στο μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο και τη συναυλία αλληλεγγύης μαζί με άλλες αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις, κινήσεις δικαιωμάτων, σωματεία εργαζομένων και κινηματικές συλλογικότητες.
Στηρίζουμε το κάλεσμα του αντιφασιστικού συντονισμού Αθήνας-Πειραιά στις 16:00 στα Προπύλαια ενάντια στην προκλητική αντιμεταναστευτική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής .

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Αποστολή στο Κομπάνι:«Στο κεφάλι, στα μάτια μου και στην καρδιά μου»

 Οδοιπορικό της απεσταλμένης του Κόκκινου, Ειρήνης Προμπονά στο Κομπάνι. 

 
  Μέρος Α’: Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Σαλιούρφα-Σουρούτς. Οι πρώτες συναντήσεις στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Κείμενο Ειρήνη Προμπονά*
Φωτογραφίες: Μιχάλης Καραγιάννης, Ειρήνη Προμπονά

Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου αντί χαρταετού πετάξαμε μέχρι την Νοτιανατολική Τουρκία. Σκοπός ήταν η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας που μαζεύτηκε απ’ όλο τον κόσμο στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες του Σουρούτς και το Κομπάνι στο πλαίσιο της καμπάνιας «Η αλληλεγγύη κρατά τη ζωή στο Κομπάνι» που διοργάνωσε ο ρ/σ 105,5 στο Κόκκινο, η «Αλληλεγγύη για όλους», το ΚΕΘΕΑ, η ΑΔΕΔΥ και τα ΚΙΦΑ του Ν. Αττικής.
Για δεύτερη φορά μετά την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γαζα ο κόσμος μας άφησε κατάπληκτους απο το πόσο άμεσα ανταποκρίθηκε βοηθώντας με τη συμμετοχή του στη συλλογή 13 τόνων τροφίμων μακράς διαρκείας, 1400 πακέτων με είδη προσωπικής υγιεινής, 124 κούτες φαρμάκων και χιλίων καινούργιων κουβερτών , προσφορά της Αρχιεπισκοπής που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα.
Αφήνοντας πίσω μας την βροχερή Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Σαλιούρφα είχε αρχίσει να νυχτώνει. Κοιτώντας έξω απ’ το παράθυρο του αεροπλάνου διαπίστωσα πως δεν έβλεπα πια μεγάλες φωταγωγημένες πόλεις, αλλά μικρά διάσπαρτα χωριά που μετα βίας λαμπύριζε το φως τους στα 9.000 πόδια περίπου που βρισκόμασταν...σε λίγο θα προγειωνόμασταν στην Σαλιούρφα. Το φορτηγό με την ανθρωπιστική βοήθεια είχε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του δυο μέρες πριν απο μας. Ο συντονισμός του έργου δύσκολος.
Η προσγείωσή μας στο αεροδρόμιο της Ούρφα και η υποδοχή απο τους ανθρώπους εκεί ήταν πραγματικά θερμή. Στην ομάδα ήταν και ο Ιμπραήμ, γιατρός με καταγωγή απο το Κομπάνι που ζει εδω και 20 χρόνια στην Ελλάδα. Ο Ιμπραήμ ήταν ο διερμηνέας μας, μιας και τα αγγλικά σπανίζουν στην περιοχή. Ακόμα πιο τυχεροί σταθήκαμε έχοντας στην αποστολή και την Έμμυ Καρίμαλη, απο τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε πολύ καλά τα τουρκικά και μας έβγαλε πάρα πολλές φορές απο τη δύσκολη θέση της συνεννόησης βοηθώντας πρόθυμα την αποστολή σε όλο το ταξίδι.
Την επόμενη μέρα κιόλας ξεκινούσαν οι συναντήσεις στο πολιτιστικό κέντρο του Σουρούτς, μετά στο δημαρχείο και φυσικά η επίσκεψη στους καταυλισμούς των προσφύγων.
Σε μια απόσταση περίπου 40 χιλιλμέτρων απο την επαρχία της Σανλιούρφα βρίσκεται το Σουρούτς-περίπου 10 χιλιόμετρα πριν τα τουρκοσυριακά σύνορα. 
Στη διαδρομή παρατηρώ το τοπίο. Χαμηλή βλάστηση, λόφοι, μερικά χωριά με την κεντρική αγορά-μινιατούρα παρεμβάλονται στη διαδρομή. Τα προϊόντα ίδια, λαχανικά και φαγώσιμα κυρίως, χωρίς να αναδύουν τίποτα το δυτικό. Εντύπωση μου προκαλούν τα παπούτσια των παιδιών λασπωμένα και μεγαλύτερα απ’ τα πόδια τους. Αν και δεν εχω επισκεφτεί ποτέ την περιοχή η εικόνα μου φαίνεται οικεία. Στο μυαλό μου γυρίζει η λέξη «φτώχεια» και αυτομάτως η εικόνα της ελληνικής επαρχίας της δεκαετία του ’50 αναδύεται μέσα απο τις ιστορίες των γιαγιάδων μου και ανάλογες φωτογραφίες εκείνης της εποχής. Κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι καταυλισμοί.
Φτάνοντας στο κέντρο του Σουρούτς ενα τεράστιο αγαλματένιο χέρι που κρατά ενα ρόδι δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας. Κατευθυνόμαστε προς το Πολιτιστικό Κέντρο όπου εκεί καταλήγουν οι δημοσιογραφικές αποστολές, ακόμα και για φιλοξενία αν χρειαστεί, γίνονται οι συναντήσεις του κόμματος, συνεδριάσεις που αφορούν το Κομπάνι , εδω βρίσκονται και οι εθελοντές που βοηθούν στους καταυλισμούς, στην οργάνωση, όπου μπορούν να φανούν χρήσιμοι.


στην πλατεία

Σουρούτς, Χρώματα και μυρωδιές


Μας υποδέχονται μεταξύ άλλων 3 μέλη της επιτροπής για το Κομπάνι η Φαουζία, ο Φαρίκ και ο Μουζάν.

Οι οικοδεσπότες μας είναι ήρεμοι και χαμογελαστοί, το ίδιο το κτίριο όμως μαρτυρά την πρόσφατη ιστορία του καθώς όταν μαίνονταν οι μάχες των πρώτων ημερών είχε γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και τραυματιών μιας και εκεί λειτουργούσε ιατρείο που πριν τις μάχες ακόμα δεχόνταν γύρω στους 50 με 100 ασθενείς το μήνα.Fayza Abdi


Η Φαουζία μας καλωσορίζει θερμά. «Η θέση μας» μας λέει «είναι απέναντι στο Κομπάνι. Θα θέλαμε να μας έχετε επισκεφτεί στον τόπο μας να σας δείξουμε την δημοκρατία μας αλλα αυτό είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή. Μετά την επίθεση, ο λαός μας πέρασε τα σύνορα και ήρθε εδω, εδω είναι Κουρδιστάν, εδω είμαστε σαν στο σπίτι μας, η κανονική μας θέση όμως είναι απέναντι. Σας καλωσορίζω εκ μέρους των ελεύθερων χωριών του Κομπάνι, σαν γυναίκα καλοσορίζω ειδικά τις γυναίκες της αποστολής καθώς η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι στην πράξη στο Κομπάνι, οχι μόνο στα χαρτιά.»

Ο Φαρίκ και ο Μουζάν μας εξηγούν πως η Ελλάδα είναι η γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και πως το Κομπάνι είναι το κλειδί για να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν εδώ και εκατό χρόνια στην περιοχή. Μας μιλούν για την νέα πολιτική κατάσταση στο απελευθερωμένο Κομπάνι με βάση την κοινωνία , καθώς και τα δυο σημαντικά πράγματα που κυριαρχούν σ’ αυτήν: Η γυναίκα και η Οικολογία.

«Αν η γυναίκα δεν είναι ελεύθερη τότε και η κοινωνία δεν είναι ελεύθερη» μας λένε σαν να ‘ναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο-που είναι άλλωστε- ενώ η οικολογία χρειάζεται για την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης.

Φεύγοντας απο το πολιτιστικό κέντρο στην ταμπέλα του ιατρείου υπάρχει γραμμένο ένα όνομα: «Αρίν Μιρχάν». Διαβάζοντας το σταμάτησα. Η Αρίν μαχήτρια στο Κομπάνι διοικούσε την μονάδα της όταν οι δολοφόνοι του Ι.Κ εξαπέλυσαν μία από τις πολλές και λυσσαλέες επιθέσεις τους στο Κομπάνι.

Οι Κούρδοι μαχητές είχαν μείνει απο πυρομαχικά. Η Αρίν αποφασισμένη για ζωή ή για θάνατο ζώστηκε με όσες χειροβομβίδες είχαν απομείνει και επιτέθηκε μόνη της κατά μιας ομάδας ισλαμιστών.

Η επίθεση των Τζιχαντιστών αναχαιτίστηκε, όχι μόνο από την έκρηξη των χειροβομβίδων που κουβαλούσε πάνω της η νεαρή μαχήτρια, με τις οποίες σκότωσε τουλάχιστον 10 απ’ αυτούς, αλλά γιατί το μήνυμα αποφασιστικότητας και θάρρους που έστειλε με την πράξη της στους συντρόφους της ήταν αρκετό για να τους κάνει να νικήσουν τη μάχη.

Ήταν 5 Οκτωβρίου 2014 και η Αρίν ήταν μόλις 20 ετών. Αργότερα θα μάθαινα πως ένας απο τους καταυλισμούς φέρει τ’ όνομά της και πως κανείς δεν μπορεί να το πει χωρίς να δακρύσει....για μένα-ουσιαστικά- η αποστολή μόλις ξεκινούσε...Στην Αρίν Μιρχάν


(συνεχίζεται...)
- από το: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000005623/Apostoli-sto-KompaniSto-kefali-sta-matia-mou-kai-stin-kardia-mou#sthash.QIfnANPP.dpuf

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ - ΝΕΤ: Το αγροτικό κίνημα μετά το Κιλελέρ φούντωσε σε όλη...

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ - ΝΕΤ: Το αγροτικό κίνημα μετά το Κιλελέρ φούντωσε σε όλη...: Δημήτρης Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  1910    Μάρτης. 6 του μήνα: Ο θεσσαλικός κάμπος βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι αγρότες ξεση...


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "Διαγραφή του Χρέους Τώρα".
Νομίζω πως πρέπει άμεσα να αναπτυχθούν παραρτήματα ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ της Ελλάδος. Στην ανάρτηση τούτη θα δείτε: Σε βίντεο ολόκληρη την ιδρυτική συνέλευση της πρωτοβουλίας "Διαγραφή του Χρέους Τώρα" (Αθήνα, 4.3.2015) τις εισηγήσεις των ομιλητών και τοποθετήσεις, ερωτήσεις-απαντήσεις και παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων: Άρης Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφος), Λεωνίδας Βατικιώτης (δημοσιογράφος, οικονομολόγος), Νίκος Ιγγλέσης (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Δημήτρης Μπελαντής (δικηγόρος, συνδικαλιστής), Πάνος Παπανικολάου (γιατρός, συνδικαλιστής), Γιώργος Πετρόπουλος (δημοσιογράφος, ιστορικός), Ναταλί Γλέζου εκπρ. Πανελλαδικού Μετώπου Πλατειών, Γιάννης Σηφακάκης (στέλεχος ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Παύλος Αντωνόπουλος (μέλος εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ), Όθωνας Κουμαρέλας (εκπρ. ΕΠΑΜ), Θέμης Μπαλασόπουλος (πρόεδρο ΠΟΕ ΟΤΑ).
Επίσης την τοποθέτηση του "Πανελλαδικού Μετώπου Πλατειών" από την εκπρόσωπο του Ναταλί Γλέζου. 

Δείτε εδώ:

~~~~~~~~~~~~~~~

 Eδώ θα δείτε το αρχικό κείμενο και τις πρώτες υπογραφές, στις οποίες βέβαια έχουν προστεθεί και εκατοντάδες ακόμα:


~~~~~~~~~~~~~

Η πρωτοβουλία εξέδωσε 
επίσης την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ερήμην και σε βάρος του λαού οι συμφωνίες της κυβέρνησης με δανειστές
Πλήρη υποταγή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους πιστωτές σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις 20 Φεβρουαρίου.
Το τελικό ανακοινωθέν στρέφεται ενάντια στη δίκαιη λαϊκή διεκδίκηση για διαγραφή του χρέους και τερματισμό της πολιτικής της λιτότητας και ισοδυναμεί με αθέτηση των προεκλογικών διακηρύξεων της κυβέρνησης καθώς: 

ΠΡΩΤΟ: αναγνωρίζει το δημόσιο χρέος («οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως»). 

ΔΕΥΤΕΡΟ: σηματοδοτεί την συνέχιση της τρέχουσας αξιολόγησης που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 («σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης»). 

ΤΡΙΤΟ: συναρτά τις εκταμιεύσεις των δόσεων από την έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της παραταθείσας συμφωνίας. 

ΤΕΤΑΡΤΟ: μεταφέρει τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό ΤΧΣ, αφαιρώντας από την κυβέρνηση τα μέσα άσκησης κοινωνικής πολιτικής. 

 ΠΕΜΠΤΟ: διαιωνίζει την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, που πλέον δεν θα ασκείται από την Τρόικα, αλλά από τους λεγόμενους «θεσμούς» που συμπεριλαμβάνουν όλες τις «συνιστώσες» της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). 

 ΕΚΤΟ: συνεχίζει την λιτότητα μέσα από την συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα. 

 ΕΒΔΟΜΟ: η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μη νομοθετεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, θυμίζοντας αποικία («οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε κατάργηση μέτρων και μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους»).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: η συμφωνία του Γιούρογκρουπ διασφαλίζει τα συμφέροντα των πιστωτών και δίνει παράταση στην πολιτική της φτωχοποίησης. Επ’ ουδενί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία για τον ελληνικό λαό.
Θρίαμβος των δανειστών είναι και τα μέτρα λιτότητας που υποσχέθηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση με την λίστα Βαρουφάκη που υπέβαλε στο Γιούρογκρουπ την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου: Φοροκυνηγητό για τους πολλούς, κατάργηση φοροαπαλλαγών, περικοπές δημοσίων δαπανών σε υγεία, παιδεία, δήμους και κοινωνικά επιδόματα, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, θωράκιση των ιδιωτικοποιήσεων κι η παραπομπή ακόμη κι αυτού του προγράμματος της Θεσσαλονίκης σε ορίζοντα 5ετίας, σηματοδοτούν την πρόωρη διάψευση όποιων ελπίδων που γέννησε η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Τα χειρότερα μάλιστα έπονται…
Η Πρωτοβουλία για την Διαγραφή του Χρέους Τώρα πιστεύει ότι η μονομερής διαγραφή του χρέους είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά κι εφικτή από την σημερινή Βουλή. Πρώτη πράξη αυτής της διαδικασίας είναι η άμεση κατάργηση και των δύο δανειακών συμβάσεων που θα ανοίξει τον δρόμο για την οριστική απαλλαγή από τα δεσμά του χρέους και της λιτότητας. Διαδικασία που προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με τους πιστωτές: Ευρωζώνη, ΕΕ και ΔΝΤ.

~~~~~~~~~~~~~~